Transformation i stadsdelen Carlsberg, Köpenhamn

The Red Warehouse

Den stora lagerbyggnaden i rött tegel i historiska stadsdelen Carlsberg hade länge stått tom och övergiven. Med hjälp av en omfattande omvandling av byggnaden och en påbyggnad av glas är lagret nu transformerat till ett modernt kontor med kapacitet för flera hundra anställda.

Fakta om projektet

  • Plats

    Köpenhamn, Danmark

  • Entreprenör

    Capman

  • Fotograf

    Niels Nygaard Fotografi

  • Status

    Avslutad

Från förfallen industribyggnad till modern kontorsmiljö

Mitt i Köpenhamns stadsdel Carlsberg ligger Rød Lagerbygning, the Red Warehouse, en röd tegelbyggnad med gamla anor och tydlig karaktär. Trots sitt dåliga skick bar byggnaden på stora arkitektoniska kvaliteter: handslaget rött tegel, detaljrika taklister, fönsteromfattningar och dekorativa element som vittnade om en omsorgsfull hantverkstradition.

Med varsam hand och nya, kreativa lösningar har den tidigare lagerbyggnaden nu omvandlats till en modern arbetsplats med plats för cirka 400 medarbetare med potential för butik eller showroom i gatuplan.

Ljus, rymd och utemiljöer för ökad kvalité

En central utmaning i omvandlingen av the Red Warehouse var att tillföra tillräckligt med dagsljus och skapa attraktiva utomhusmiljöer. Lösningen blev en ny, lätt överbyggnad som ersätter det tidigare outnyttjade taket – utformad med stora glaspartier som släpper in ljuset djupt in i byggnaden.

Mot söder öppnar sig överbyggnaden i form av en spaljéliknande terrass, där medarbetarna enkelt kan kliva rakt ut från kontorslokalerna. Utöver detta har en stor takterrass adderats, och två nya atrium skapar ljusgenomsläpp till de nedre våningarna. Norrfasaden har öppnats upp och kompletterats med spjälfönster – allt för att ge arbetsmiljön tillräckligt med dagsljus, rymd och kontakt med omgivningen.

1 / 4

En varsam omvandling

I den norra delen av byggnaden, där tidigare rivningar lämnat spår, har Red Warehouse renoverats med respekt och kreativa lösningar. Fasaden har nu vackert mönstermurade tegelytor och stora välvda fönster som knyter an till byggnadens industriella ursprung. Även de kulturhistoriskt värdefulla källarvåningarna har tagits till vara. De välvda korridorerna i det nedre planet har anpassats med utrymningsvägar och kan nu nyttjas för exempelvis events eller utställningar.

Efter transformationen där gammalt möter nytt har stadsdelen Carlsberg fått ännu en ikonisk byggnad som fylls med liv och fortsätter tjäna oss många år framöver.