0 av 0 för ""

Coulmn block – This block is empty
Växjö stations- och kommunhus

Växjö station och kommunhus

Uppdrag
Ny station och kommunbyggnad
Kund
Skanska Sverige AB
Färdigställt
2021
Kompetens
Arkitektur, inredningsarkitektur, tillgänglighet, belysning, BIM-samordnare, skyltning
Plats
Växjö
Ansvarig arkitekt
Niklas Kummer

En av de största träbyggnader som byggts i Sverige

Materialet trä har stått i centrum när Sweco projekterat den 16 700 kvadratmeter stora stationen i Växjö, som också inhyser stadens kommunhus. Kommunen som profilerar sig som en ”trästad” har sedan länge satsat stort på att bygga hus och fastigheter i trä och därför var det en självklarhet att även stationen skulle byggas i det materialet. Byggnaden har en trästomme av korslimmade träelement och en pelarbalkkonstruktion av trä, och även invändigt finns många byggdelar av synligt trä, som undertak, väggbeklädnader, golv och trappor. Mitt i byggnaden finns ett stort och öppet ”vardagsrum” där träet skapar en varm och välkomnande känsla. Byggnaden är en av de största träbyggnader som byggts i Sverige.

Höga krav på material och energiförbrukning

Hållbarhetsaspekterna har stått i centrum och genomsyrat allt projekteringsarbete. Det nya stations- och kommunhuset är certifierat med Miljöbyggnad Guld, vilket innebär höga krav på material och energiförbrukning. Ur ett livscykelperspektiv är trä både mer ekonomiskt fördelaktigt och innebär en mindre klimatbelastning än om huset hade byggts med en traditionell betongstomme. Träet har också skapat en renare och mindre bullrig arbetsmiljö medan stationen har byggts.

Swecos uppdrag

Efter det vinnande tävlingsförslaget och programhandlingen från White arkitekter handlade uppdraget från början om att ta fram bygghandlingar för genomförande av huset. Så småningom utvecklades det till en full projektering inklusive bygglovs- och systemhandlingar. I samarbete med Skanska har Sweco arbetat med den övergripande designen och detaljprojekteringen, tillgänglighet och skyltning, medan andra arkitektkontor har jobbat med kommunhusets inredning och butikerna i stationen. Byggnaden invigdes hösten 2021.

Uppmärksammat internationellt

Växjö station och kommunhus, är shortlisted till World Architecture Festivals (WAF) Timber Prize i kategorin Transport, med prisutdelning i december 2022. Byggnaden är även nominerad till Växjö kommuns Träbyggnadspris 2022.

Foto: Felix Gerlach.

Se filmen om hur våra arkitekter arbetat med BIM i Växjö station och kommunhus

 

Glasfönster kontor
station i trä
vänthall på station
Byggnad i trä
trappa i trä
reception i trä
trappa i trä Växjö stations- och kommunhus
uteplats Växjö stations- och kommunhus
matsal i trä
Content blocks – This block is empty
Växjö stations- och kommunhus i dagsljus
fasad på Växjö stations- och kommunhus
Entré natt Växjö stations- och kommunhus
Coulmn block – This block is empty
Ingång till Växjö stations- och kommunhus
Fasad mörker Växjö stations- och kommunhus
Entré till Växjö stations- och kommunhus
Station