0 av 0 för ""

Smarta och hållbara byggnader formade för framtiden

Den smarta och hållbara byggnaden är resurseffektiv och anpassningsbar för olika verksamheter och förbättrar för människorna som rör sig i den.

Belysning, luftkonditionering och uppvärmning är sammankopplade och regleras efter behov. Insamling av larm och felanmälningar sker med automatik och energiförbrukningen övervakas kontinuerligt. Via byggnadens digitala tvilling styrs den på distans, vilket ger god kontroll och tillgänglighet.

En smart och hållbar byggnad tar vara på befintliga resurser. Istället för att riva och producera avfall finns varje byggnadsdel loggad i en 3D-modell för att kunna återanvändas.

Den smarta och hållbara byggnaden är formad för framtiden.

Dåtid, nutid, framtid

När och hur blev våra byggnader smarta, och vad händer härnäst? Se filmen som tar oss genom utvecklingen, från dåtid till framtid!

Vad är en smart byggnad?

Vad gör en byggnad smart, och var börjar man om man vill skapa en smart och hållbar byggnad? Patrik Bergström, uppdragsledare hos Swecos installationskonsulter reder ut begreppen.

 

illustration av byggnad

Smarta byggnader – mycket mer än teknik

Vad händer inom området Smarta byggnader, och kan själva byggandet också bli smart? Elise Grosse, hållbarhetschef inom bygg- och fastighet berättar mer om utvecklingen och om Swecos arbete med Smarta byggnader!

 

Visualisering husbyggnader i grönområde

Augmented reality visar digital tvilling i byggprojekt och förvaltning

Sweco, Akademiska Hus och forskare från Chalmers har tillsammans tagit fram en lösning som kopplar samman fysiska miljöer med BIM, IoT och affärsdata.

 

Collage för att illustrera tekniska lösningar