0 av 0 för ""

Digitala tvillingar för Vasakronan: Så blir framtidens byggnader smarta och hållbara

Digitala tvillingar ger nya möjligheter

Har du koll på temperaturen i konferensrummet just nu? Vet du hur dörrarna och fönstren i din fastighet kan återbrukas? Det är stora mängder information som behöver lagras och vara lätt tillgänglig för att en byggnad ska kunna förvaltas på bästa sätt. Med hjälp av en smart digital tvilling kan fastighetsägaren med ett klick visualisera hur byggnaden är konstruerad, fungerar och mår.

Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, digitaliserar nu hela sitt fastighetsbestånd och använder sig av Swecos tjänsteplattform Twinfinity® för att skapa digitala tvillingar av cirka 170 fastigheter. Det betyder full tillgång till data, en effektiv förvaltning och ett minskat klimatavtryck.

För Vasakronan är det är en viktig del av vår utveckling att ta steget från ett analogt, ritningsbaserat arbetssätt till en digital modellvärld. På det här sättet får vi kontroll över all relevant data i våra byggnader under hela deras livscykel. Sören Sandell, affärsutvecklare på Vasakronan

Vad är en smart byggnad?

En smart och hållbar byggnad är energieffektiv och hållbar över tid. Den ger oss möjligheten att sänka temperaturen i lokaler som inte används och att dra ner på städningen av ytor som inte utnyttjas. Information från IoT-sensorer för till exempel CO2, närvaro, lokalutnyttjande, temperatur och luftflöde gör att vi kan skapa en ekonomisk och klimatsmart drift av byggnaden. Med automatiserade lösningar för styrning, övervakning och förvaltning kan våra smarta byggnader följa med oss in i framtiden.

En byggnad att må bra i

Tänk om det alltid kunde vara lagom varmt, både på vinterns kallaste dag och under de hetaste sommarveckorna. Tänk om luften alltid kunde kännas fräsch, för att byggnadens luftflöden anpassas efter hur många som vistas där. Med hjälp av en smart digital tvilling kan fastighetsägare skapa en byggnad att må bra i för oss som vistas där.

  • Nya möjligheter för återbruk

    Dags för en ombyggnation? Genom att samla information om material och komponenter som kan återbrukas kan den cirkulära ekonomin planeras från start. En digital tvilling kan visa exakt hur många innertak, dörrar och annat som kan återbrukas och var de finns. Klimatpåverkan kan också visualiseras med CO2-avtryck, inomhusklimat och underlag för hållbarhetscertifieringar.

Visste du att…

  • Termen ”Digital tvilling” myntades av Dr. Michael Grieves 2002 och NASA var en av de första som använde denna teknik i sina rymdforskningsprojekt.
  • En digital tvilling är en virtuell kopia av ett fysiskt objekt eller system och dess tillhörande miljö.
  • Den digitala tvillingen kan vara en virtuell kopia av en enskild utrustning, men också av ett större föremål som en byggnad och till och med en hel stad.
  • Genom att kombinera olika tekniker som IoT, AI, BIM och AR parar vi ihop den verkliga och virtuella världen. Realtidsdata integreras med den virtuella kopian tillsammans med annat data av intresse för att kunna analysera, prognostisera, simulera och se trender.
Kvinna i kontorsmiljö

Upptäck mer om hur Sweco arbetar med digitala lösningar

Så förbättrar vi samhället tillsammans – hör av dig för att boka möte. 

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på telefon +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.