0 av 0 för ""

Trafikstyrning

Sweco skapar hållbara, säkra och kostnadseffektiva trafikstyrningslösningar som en del av framtidens järnväg

Säkra och hållbara trafikstyrningslösningar

Järnvägens signalsystem avgör dess kapacitet och är grunden för en säker trafik. Med gedigen kunskap inom trafikstyrning skapar Sweco morgondagens effektiva, säkra och hållbara transportsystem.

Experter med gedigen erfarenhet inom trafikstyrning

Swecos signalingenjörer har lång erfarenhet av olika system och tekniker inom trafikstyrning. Vi utreder, dimensionerar och projekterar signalanläggningar. Dessutom utför vi olika typer av besiktningar och granskningar.

Vi kan alla typer av trafikstyrningssystem

Sweco har kunskap inom alla anläggningstyper, från de äldsta reläställverken till moderna digitala ställverk. Våra experter löser alla tänkbara utmaningar inom signalteknik och har stor kunskap om hur man planerar etapplösningar för att möjliggöra utbyggnad i en trafikerad anläggning.

ERTMS ökar kapaciteten och minskar driftstörningar

ERTMS, European Rail Traffic Management System, är ett digitalt signalsystem för styrning och övervakning av tågtrafik i Europa. ERTMS förenklar tågtrafik över landgränser, ökar kapaciteten, maximerar hastigheten och minskar driftstörningarna. Systemet ger dessutom lägre kostnader för underhåll, investeringar och reinvesteringar jämfört med äldre system. Andra fördelar är att det i realtid kan ge information om hastighet, typ av gods ombord och hur störningar kan påverka andra tåg.

 

Två pojkar tittar ut genom tågfönster

Sweco är ledande inom ERTMS

Sweco var tidigt en del av utvecklingen och införandet av ERTMS. Numer är vi en ledande aktör på området, med uppdrag att implementera ERTMS i Finland, Nederländerna, Sverige och Tyskland. Vi har en stor organisation med djup kompetens inom utredning, projektering, verifiering, validering, projektering, granskning och ibruktagandeledning av det digitala signalsystemet. I Sverige bistår vi även Trafikverket med kravställning, verifiering och validering inom ERTMS och utför säkerhetsgranskning och ibruktagandebesiktning åt leverantörerna av ERTMS-systemen.

Lila tåg kör på räls

Sweco med när ERTMS infördes på Malmbanan

Sweco genomförde Sveriges första detaljprojekteringsuppdrag för införandet av ERTMS på Malmbanan. Uppdraget innefattade konsekvensanalyser för teknikskiftet till nytt signalsystem och utredningar kring nya standarder för att utforma järnvägsanläggningar i Sverige. I uppdraget ingick också framtagande av bygghandlingar för sträckan mellan Gällivare och Kiruna som nu är under byggnation. Sedan dess har Sweco anlitats i flera stora ERTMS-uppdrag för Nässjö, Hässleholm och Mjölby-Tranås.

 

Införande av ERMTS i Malmö och Fosieby

Med start under 2022 genomför Sweco ett uppdrag för införande av ERTMS i styrområdena Malmö Central, Fosieby och en del av Peberholm. Uppdraget berör en av de mest komplexa järnvägsanläggningarna i landet.

Ett tåg åker genom ett rapsfält

Vill du veta mer om Trafikstyrning?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på tel. +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.