Energilagring
Energilagring är en smart lösning för att ta vara på överskottsenergi och använda den när den bäst behövs, vilket bidrar till ett stabilare energisystem och underlättar energiomställningen.
Behovet av energilagring ökar
Elsystemet kräver perfekt balans mellan produktion och användning, men med en större del intermittent elproduktion ökar behovet av att kunna lagra producerad energi och därmed behovet av storskaliga energilager.
Sweco genomför studier åt nät- och energibolag för att undersöka tekniska och affärsmässiga förutsättningar för energilager i Sverige och andra länder.
Energilagring för en effektivare energiförsörjning och sänkta kostnader
Ett sätt att skapa effektivare energiförsörjning och samtidigt sänka kostnader är att använda sig av energilagring. Storskalig energilagring, exempelvis pumpkraft, möjliggör att el kan produceras och sparas när efterfrågan är lägre, och sedan användas när behovet är stort och produktionen lägre.
Stor produktion från intermittenta energikällor, som sol och vind, skapar högre frekvensvariationer och ökade prisskillnader i timmar och dagar. Elkonsumtionen tros öka markant på grund av elektrifiering av industrier och transport. Det påverkar konsumtionsmönster på elnätet och elmarknaden, vilket kommer leda till förändringar.
Energilagring är ett effektivt sätt att kapa effekttoppar i elnätet och optimera energiförbrukningen, vilket hanterar flera av dessa utmaningar.
Vad är energilagring?
Energilagring kan innebära att lagra el och därmed hjälpa till att balansera den intermittenta förnyelsebara energiproduktionen. Till exempel är energilagring i form av batterier jättebra under en sommardag. Solpanelerna producerar el när solen skiner men när stora moln passerar blir solelproduktionen ojämn. Genom att använda batterier kan solelanläggningen uppnå en jämnare produktionskurva.
Energilagring kan även vara att lagra värme. Värmelagring innebär exempelvis att spara överskottsvärme från sommaren när värmebehovet är lågt, till vintern då behovet av värme är stort. Detsamma gäller för industrier. Spillvärmen från sommaren kan lagras för att användas under vintern. På så sätt minskar bränslebehovet för att producera värme.
All energilagring spelar en viktig roll i energiomställningen och bidrar till att balansera energiproduktion och -konsumtion.
Hur lagras energi mest effektivt?
Storskalig och väderoberoende energilagring är en viktig pusselbit när det gäller att skapa en fossilfri framtid. Det finns många olika typer av energilager, som alla baseras på olika energiprinciper:
- Lägesenergi. Här utnyttjas potentialen i energi mellan två punkter, till exempel höjdskillnader i pumpkraftverk.
- Kemisk energi såsom batterier och grön vätgas. Här finns en stor potential inom många användningsområden.
- Termisk energi. Energi kan lagras genom värme. Exempel på termisk energi är saltlager eller varmvattentank.
För storskalig elenergilagring är pumpkraft den mest effektiva lagringsmetoden. För att lagra värme pekar mycket på att groplager kan vara en bra metod även i Sverige.
Olika typer av energilager
Batterier
Batterier är effektiva inom energilagring och en av de vanligaste. Batterilager är en pålitlig backup-resurs för att säkerställa kontinuerlig elförsörjning, särskilt viktig för verksamheter som datacenter, sjukhus och fabriker. Batterier används på olika sätt inom kraftsystemet.
Pumpkraftverk
Pumpvattenkraftverk är en väletablerad teknik för att lagra energi. När tillgången på el är hög, till exempel under perioder med mycket vind- eller solenergi, pumpas vatten upp till en högre nivå, och när efterfrågan på el är hög släpps vatten ner genom en turbin, vilket genererar elektricitet. Pumpvattenkraftverket utgör på detta sätt ett energilager, som ett gigantiskt batteri. Idag pågår ett projekt att återöppna Juktans pumpkraftverk.
Värmelager
Sverige har bra geologiska förutsättningar för att bygga bergrum som kan vara effektiva för säsongsvärmelagring. Att använda ett existerande bergrum kan vara ett kostnadseffektivt sätt att skapa ett energilager.
Så skapas en mer jämn elkonsumtion
Genom att koppla samman olika system skapas smarta nät där energiförbrukning optimeras för att ge ekonomiska och miljömässiga vinster. För att ett energinät skall bli riktigt smart så krävs möjlighet att lagra energi.
Med smarta nät skapar man en jämn elkonsumtion genom att styra elkundernas beteenden och optimera driften av energilagret. Sweco har lösningar och system för driftövervakning. Genom SCADA/EMS kan övervakning ske av stamnätets drift.

Power to X – teknik för omvandling av överskottsenergi
Power to X (P2X) är ett samlingsnamn för tekniker som omvandlar överskottsenergi, ofta från förnybara källor som sol- eller vindkraft, till andra energiformer eller råmaterial. ”X” refererar till olika produkter, som vätgas (Power to Hydrogen), metanol (Power to Methanol), eller syntetiska bränslen.
Genom att använda Power to X-tekniker kan överskottselen omvandlas till energiformer som är enklare att lagra, och har därmed stor betydelse för att vi ska kunna lagra energi.

Exempel på hur Sweco kan hjälpa med energilagring
- Avbrottsfri kraftförsörjning
- Förbättrad elkvalitet
- Stödtjänster mot elnät tex frekvensreglering, effektoptimering
- Lastförskjutning, energikonsument (industri eller verksamhet) att minimera sin toppfrekvens under vissa timmar
- Förskjutning av energiproduktion
- Hjälp med att förhandla och förstå avtal för anslutningen, tariffer
- Batterier: projektering, elnätsanslutning, energiberäkningar etc
- Rådgivning inom alternativa affärsmodeller för energilagring
Varför välja Sweco för energilagring
Sweco har expertis och erfarenhet inom energilagring och kan erbjuda lösningar som bidrar till en mer hållbar energiförsörjning. Med fokus på att skapa effektiva och kostnadseffektiva energilösningar är Sweco en pålitlig partner för energilagring.