0 av 0 för ""

Johan Ander och Andreas Fridh på Statkraft

Smartplant Hydro nominerat till Årets projekt på Di Tech Excellence Awards

Smartplant Hydro är en helt ny digital plattform som möjliggör att vattenkraftverk kan övervakas och styras via ett webbaserat gränssnitt i till exempel en mobiltelefon. Innovationen är nu nominerad av Di Tech Excellence Awards till Årets projekt 2023. Vi fick en pratstund med Johan Ander, uppdragsansvarig på Sweco.

Grattis Johan! Hur känns det?

– Det känns såklart jätteroligt då Smartplant Hydro startade som ett innovationsprojekt och som nu har realiserats och blir på riktigt. Statkraft är väldigt nöjda över resultatet. Vi har använt oss av ny men samtidigt beprövad It-teknik från de ledande globala aktörerna. Vi har haft ett omfattande samarbete med Microsoft och använder deras cloud-plattform Azure som grund för lösningen.

Varför tror du att ni blev nominerade till Årets projekt?

– Det är ett oerhört spännande och nyskapande projekt. Uppdraget att utveckla framtidens vattenkraftverk har till stor del handlat om att tänka utanför boxen. Vi har satsat på disruptiv innovation och velat utmana gängse arbetssätt, något som jag känner att vi verkligen har lyckats med. Smartplant Hydro är ett projekt som inspirerar branschen till att tänka nytt.

Vad händer härnäst?

– Statkraft har just nu fokus på de små vattenkraftverken – där de kommersiella utmaningarna är som störst – effektivare, säkrare och mer lönsamt. Den digitala plattformen som är framtagen ger direkt stort värde till ett vattenkraftverk, men det går även att vidareutveckla konceptet till större kraftverk och annan hållbar energi som sol- och vindkraftsanläggningar. Statkraft undersöker nu förutsättningarna för detta. Vi kommer fortsätta att utveckla innovationssatsningen och det finns en diger agenda av möjligheter där flera områden handlar om att använda Artificiell Intelligens för att effektivisera ytterligare. Ett spännande område är vi med hjälp av AI bildigenkänning kan hjälpa ålar på deras vandring förbi ett vattenkraftverk. Det ju ett annorlunda och häftigt område där teknik möter miljö.

Den 12 oktober utses Årets projekt, Årets CIO och Årets hållbarhetsinitiativ på Di Tech Excellence Awards.

Läs mer om projektet på Statkrafts webb

På bilden: Johan Ander, Sweco och Andreas Fridh, Statkraft