0 av 0 för ""

Sweco vinner Svensk Forms fönsterpris för Hotel Blique by Nobis

Swecos arkitekter får utmärkelse av Design S Awards för sitt arbete med fönster och ljus i kvarteret Blästern och Hotel Blique by Nobis i Stockholm. Priset delas ut av Svensk Form och vill lyfta frågan om hur människors välmående och arbetsmiljö påverkas av dagsljus.

Idag får arkitekterna Ewa Buhr-Berg och Karin Hurtig, med sitt team, pris i Design S Awards för arbetet med Kvarteret Blästern, där Blique by Nobis ingår. Priset delas ut för bevarandet av byggnadernas ursprungliga karaktär och sättet att arbeta arkitektoniskt med rum, ljus och fönsteröppningar. Sweco Architects står bakom utvecklingen och moderniseringen av kvarteret, som bland annat innehåller två byggnader ritade på 1930-talet av arkitekten Sigurd Lewerentz.

–  Hur ljuset faller in i våra byggnader är en av de viktigaste uppgifterna för en arkitekt. Det betyder därför oerhört mycket för oss att få denna utmärkelse. Vi insåg tidigt vikten av god kvalitet och omsorg om detaljer i de tillägg vi gjorde, Kungsleden som är fastighetsägare stödde vår linje vilket vi är glada för. Att göra om befintliga byggnader ställer krav på ett varsamt arkitektarbete och att kunna identifiera och framhålla det karakteristiska i den ursprungliga arkitekturen. Att vi nu blir uppmärksammade är ett oerhört fint betyg som visar att det lönar sig med engagemang och medveten design, säger Ewa Buhr Berg.

Fönstren i fasaderna behölls, men renoverades för bättre energiprestanda. De flesta fönsterpartier är nya, där arkitekterna strävat efter att de ska samspela med byggnaden samtidigt som de har ett eget uttryck.

– För att göra alla delar av hotellet funktionella och attraktiva arbetade vi mycket med hur man rör sig genom byggnaderna, upplevelsen av volym i rummen och dess samspel med dagsljus. Vi har tagit fasta på de goda kvaliteterna i de befintliga byggnaderna och därefter förändrat och kompletterat att möta nya krav. På så vis har byggnaderna kunnat bevaras samtidigt som vi har fått liv in i fastigheten. Projektet har ställt krav på varsam ombyggnad, där det varit viktigt att framhålla det karakteristiska i Lewerentz strama arkitektur, säger Ewa Buhr Berg.

Sweco Architects har gjort ombyggnationen och moderniseringen av byggnaderna medan Wingårdhs arkitekter har arbetat med hotellinteriörerna till det hotell som idag är Blique by Nobis. Ombyggnaden stod klar 2019.

Juryns motivering:

”Med en hårsmån räddades Lewerentz stränga fönstersättning i Philips ikoniska kontors- och magasinbyggnad från 1930. Trots givet rivningslov och låga takhöjder utmanades arkitektteamet att bevara och omvandla byggnaden till hotell. Sweco har tillsammans med Wingårdhs här lyckats skapa en arkitekturupplevelse utöver det vanliga med sparade och helt nya fönster som lyfter originalet och låter ljuset flöda.”

För mer information, kontakta:

Ewa Buhr Berg, ansvarig arkitekt, Sweco, ewa.buhr-berg@sweco.se, 073-412 92 25

Sofie Sidoli, pressansvarig Sweco Sverige, sofie.sidoli@sweco.se, 010-484 50 20