Ambitiösa klimatmål tog Catenas projekt ett steg längre
Bilder: Fotograf Jonas Ingman
Hållbarhetsutredning för att minska klimatpåverkan
Logistikfastighetsföretaget Catena har ambitiösa klimatmål i sina byggprojekt. För att ytterligare vässa sin förmåga att möta sin höga ambitionsnivå, vände de sig till Sweco för att genomlysa ett redan färdigprojekterat byggprojekt. Syftet var att identifiera ytterligare åtgärder för att minska klimatpåverkan och optimera val av material och konstruktion.
Det aktuella projektet omfattar cirka 33 000 kvm och en del utgörs av ett höglager som är 30 meter högt. Anläggningen som ska certifieras enligt BREEAM Excellent har höga krav på hållbarhet. Catena implementerar även smarta lösningar för energianvändning, system för regnvattenuppsamling och säkerställer genomtänkta grönområden för att bevara och gynna biologisk mångfald. På taket installeras solceller.
Genom att granska klimatskalet i jämförelse med ett, ur klimatperspektiv bättre, men samtidigt rationellt alternativ och ett visionärt alternativ, kunde Sweco undersöka ”best available practice” och föreslå konkreta åtgärder för att nå ännu högre klimatstandarder. Sweco utredde även grundläggningen och föreslog att Catena skulle ersätta de stora betongvolymerna i gravitationsfundamenten med tung ballast och en lägre betongkvalitet jämfört med vad som var projekterat, vilket medförde en stor klimatbesparing.
Värdefulla insikter för klimatsmartare framtid
Resultatet av Swecos utredning visar på en potentiell klimatnytta på 1 500 000 kg CO2e och gav Catena en värdefull verktygslåda med klimatförbättrande åtgärder. Detta ger förutsättningar för att arbeta effektivt mot uppsatta klimatmål och bidrar till en mer hållbar byggsektor. Dessutom visade Swecos analys på betydande möjligheter till klimatförbättringar, vilket kan ha en positiv inverkan på framtida byggnader inom kategorin logistikbyggnader. En viktig lärdom från projektet är att med små medvetna val kan man få stora effekter i en byggnad med mycket ytor.
Projektet i ungefärliga siffror
CO2e potentiell klimatnytta ytterväggar
CO2e potentiell klimatnytta yttertak
CO2e potentiell klimatnytta grundläggning
Branschen har fortfarande stor utvecklingspotential inom hållbarhet
Under projektets gång identifierades ett antal utmaningar som berör hela branschen, och där det finns stora utvecklingsmöjligheter:
- Bristande medvetenhet om klimatpåverkan av materialval inom olika discipliner.
- Bristande medvetenhet om vad olika val av material och lösningar får för konsekvenser för övriga discipliner.
- Begränsat utbud av klimatförbättrade material på marknaden.
- Marknaden för återbruk av stommaterial har ännu inte mognat tillräckligt.
Genom att adressera dessa utmaningar kan vi tillsammans med våra kunder bidra till en mer medveten och hållbar byggprocess.
– För inredning och ickebärande material finns etablerade återbrukshubbar men vad det gäller stommaterial är utbudet begränsat. Fler aktörer skulle behöva återbruksinventera sina fastighetsbestånd och fler leverantörer behöver lagerhålla demonterade stomkomponenter som man kan avropa från hylla för att det ska bli möjligt att skala upp återbruk i fler projekt, säger Andreas Sandin Landberg, Sweco.
Transparens och tillit värdefulla byggstenar
Swecos samarbete med Catena har präglats av öppen och tillitsfull kommunikation. Genom att få tillgång till all nödvändig information kunde Sweco använda sin expertis inom byggkonstruktion och hållbarhet och tillsammans med kunden utarbeta innovativa och klimatsmarta lösningar.
Visste du att…
- Återbruk av byggmaterial kan minska avfallet med upp till 80%? Genom att återanvända material som tegel, trä och metall kan byggprojekt bli mer hållbara.
- Livscykelanalys (LCA) är ett viktigt verktyg inom klimatsmart byggkonstruktion som hjälper till att bedöma miljöpåverkan av byggmaterial och metoder genom hela deras livscykel?
- Återvunna material, såsom återvunnen betong och stål, kan minska koldioxidutsläppen med upp till 50% jämfört med att använda nya råmaterial i byggprojekt?