0 av 0 för ""

Återbruk

För att framtidens fastigheter ska klara kraven på att bli klimatpositiva är den cirkulära affären ett måste.

Ökad efterfrågan på återbrukade byggvaror

Ett stort engagemang och nya krav för återbruk i bygg- och fastighetssektorn innebär ökade möjligheter för klimatsmart byggande. Utmaningen för att den cirkulära ekonomin ska bli en miljövinst är att ännu fler fortfarande behöver välja återbrukade byggvaror redan i planeringsstadiet. Genom att använda material på ett mer effektivt sätt och ge det en längre livslängd kan behovet av att producera nytt minska. Vi på Sweco har relevant och uppdaterad information kring återbruksprodukter som finns i lager just nu.

Våga satsa på återbruk – nu!

Byggavfall och industriproduktion har enorm påverkan på klimatet. Bygg- och rivningsverksamheten står för en tredjedel av Sveriges avfall och 20 procent av Sveriges totala utsläpp. Samtidigt byggs och renoveras det som aldrig förr. Ändå är det långt kvar till att branschen börjar arbeta klimatsmart och med cirkulärt tänkande, i Sverige är mindre än 4% av ekonomin cirkulär, vilket gör att potentialen för tillväxt är stor.

Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi

70 procent av allt byggavfall ska återvinnas, det bestämdes av EU 2020 och ledde till att regeringen beslutade om den nationella strategi som ska göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Det innebär att hela branschen måste ställa om från linjär till cirkulär ekonomi, men många vet inte hur. Swecos erfarna konsulter har stor kompetens inom hela kedjan, från analys och planering till genomförande.

Swecos återbrukstjänster

  • Återbruksinventeringar och återbrukssamordning
  • BIM-krav för återbruk, informationslagring och digitalisering av gamla fastigheter
  • Logistikplanering och förvaltningsstrategier
  • Klimatberäkningar och klimatoptimering
  • Utbildning och coachning gällande möjligheterna kring återbruk

 

Återbruksmöbel i Almedalen

För att belysa vikten av cirkulärt byggande för vårt klimat och för att visa hur återbruk kan se ut i verkligheten har vi designat en möbel som är gjord av återvunnet trä och betong från Gotland. Med återbruksmöbeln på plats i Almedalen blir det tydligt hur en omvänd designprocess för återbruk ser ut, det vill säga att man utgår från befintligt material för utformningen. Dessutom etablerar projektet med möbeln lokala samarbeten och skapar nya arkitektoniska värden med återbruk. Läs mer om återbruksmöbeln här.

skissbild återbruksmöbel

Vill du veta mer om Återbruk?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på tel. +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.