Tvärförbindelse Södertörn förbättrar trafikflödet i regionen

Uppdrag

Utformning av cirkulationsplats i flera nivåer

Kund

Trafikverket

Status

Pågående

Kompetens

Arkitektur, BAS-P, Bergteknik, BEST, Byggnadsverk, Geoteknik, Hydroteknik, Kalkyl, Ledningssamordning, Miljöteknik, Mätteknik, Produktionsplanering, Projektledning, VA, Vägteknik.

Förbättrat trafikflöde nödvändigt för att möta ökade behov

Tvärförbindelse Södertörn är en ambitiös satsning som syftar till att förbättra trafikflödet mellan Nynäsvägen och E4 Södertäljevägen. Tvärförbindelsen ansluter till pågående byggnation av Förbifart Stockholm vid dess södra mynning och korsar Huddinge och Haninge för att ansluta till Nynäsvägen i höjd med Jordbro.

I direkt anslutning till trafikplatsen planerar Huddinge kommun att utvidga Flemmingsbergsdalen för att skapa plats för 50 000 arbetande och 50 000 boende, vilket är en tredubbling jämfört med dagens situation. Med de planerade utbyggnaderna i närområdet är det avgörande att skapa en hållbar och effektiv transportlösning. Genom att avlasta de småvägar som idag används genom Huddinge kommun, kommer den nya vägen bland annat att minska trafikbelastningen på en av länets mest olycksdrabbade sträckor, väg 259.

Visionsskiss av cirkulationsplats i tre plan för bilar och cyklar. Tunnelmynning ses under rondell.

  • Tvärförbindelse Södertörn representerar en viktig investering i framtidens transportinfrastruktur och kommer att bidra till en mer hållbar och effektiv trafiklösning för hela regionen.

    – Magnus Lindqvist, affärsenhetschef Väg- och anläggning, Sweco

Minskad sårbarhet med ny tvärförbindelse

Projektet är en del av en större vision för att skapa en yttre tvärled som binder samman de södra och norra delarna av Stockholms län, vilket i sin tur öppnar upp för nya möjligheter för boende, pendling och näringsliv. Idag finns bara en större väg när du ska passera Stockholm eller ta dig mellan de norra och södra delarna: Essingeleden som går rakt genom Stockholm. Det gör transportsystemet i regionen sårbart.

Tvärförbindelse Södertörn kommer, tillsammans med E4 Förbifart Stockholm och Norrortsleden, att bilda en yttre tvärled. Tvärleden binder samman de södra och de norra delarna av länet. Därmed skapas en snabbare förbindelse från Täby i norr till Haninge i söder, och det i sin tur ger nya möjligheter för boende, pendling, arbetsliv och näringsliv i hela regionen.

Visionskiss av cykeltunnel med konstverk på väggarna

Komplext pussel med många utmaningar

Swecos uppdrag, som påbörjades 2020 omfattar utformningen av den mittersta etappen, där en planskild korsning av Huddingevägen och stambanan i Flemingsberg planeras. Denna korsning kommer att utföras som en tunnel, vilket möjliggör ett smidigt trafikflöde över huvudvägarna via en cirkulationsplats i tre nivåer.

Det nya transportstråket kommer att minska trycket på det hårt belastade lokala och regionala vägnätet, vilket ger ökad framkomlighet för bil-, gods- och busstrafik. Dessutom kommer en ny gång- och cykelväg längs hela sträckan att främja hållbara och hälsofrämjande transportalternativ.

Projektet omfattar en komplex trafikplats där den passerande vägen ska hållas öppen med oförändrad kapacitet under hela byggprocessen. För att genomföra detta behöver man temporärt flytta järnvägens stambana. Dessutom leds all avvattning i området till en närliggande våtmark, vilket innebär att vi måste flytta större dagvattenledningar – något som i sig är en stor utmaning. Dessutom ligger området i en svacka som en gång var en sjöbotten, vilket innebär att markförstärkning är nödvändig för att stödja de nya infrastrukturella åtgärderna.

Digitaliserad projekteringsprocess

Genom att använda modellbaserat förfrågningsunderlag och tekniken VDC (Virtual Design and Construction) driver Sweco projekteringen framåt. Veckovisa samordningsmöten säkerställer att alla parter är involverade, tekniska aspekter beaktas och att eventuella konflikter identifieras och åtgärdas i god tid.

Tvärförbindelse Södertörn representerar en viktig investering i framtidens transportinfrastruktur och kommer att bidra till en mer hållbar och effektiv trafiklösning för hela regionen.

Visste du att…

  • De första vägarna i världen byggdes av romarna för mer än 2000 år sedan? De var konstruerade för att möjliggöra snabb militär rörelse och handel.
  • Många städer implementerar ”grön infrastruktur” för att förbättra transportinfrastrukturen? Det inkluderar cykelvägar, gångvägar och gröna områden för att minska trafikbelastning och koldioxidutsläpp.
  • Med framväxten av smarta städer används nu teknik som sensorer och dataanalys för att optimera trafikflödet och minska trängsel.
Visionsskiss av cirkulationsplats i flera plan, med rondell överst och motorväg med i tunnlar under