0 av 0 för ""

Sweco anlitas för ny pendeltågslinje under jord i Helsingfors

Sweco har fått i uppdrag att upphandla och leda projekteringen av Centrumslingan, som är Helsingfors storsatsning på en ny pendeltågslinje under staden. Den nya järnvägen kommer att förbättra kollektivtrafiken i Helsingfors samtidigt som den ska avlasta den nationella fjärrtågtrafiken. Sweco anlitas av den finska transportmyndigheten och värdet på uppdraget är cirka 29 miljoner SEK.

– Centrumslingan är ett mycket utmanande projekt och det är vår expertis inom underjordiska konstruktioner och erfarenhet av liknande uppdrag som lett till att vi fått detta förtroende, säger Jyrki Keinänen som är vd för Swecos projektledningsverksamhet i Finland.

Förutom upphandling och projekteringsledning kommer Sweco även att upphandla vissa av de kompetenser som ska utföra själva konstruktionsarbetet. Slutresultatet blir ett sju kilometer långt järnvägsspår, varav sex kilometer i tunnel, med tre tillhörande stationer. Centrumslingan ska avlasta banorna som leder fjärrtågen till centralstationen mitt i Helsingfors. Pendeltågen kommer att köra i den nya tunneln och ha nära förbindelser till tunnelbana och busstrafik, med en smidigare pendlartrafik som följd.