0 av 0 för ""

Sweco går in i genomförandefasen för det nya Ahvenisto-sjukhuset i Finland

Sweco kommer i samarbete med Centrala Tavastlands sjukvårdsdistrikt, Skanska och arkitektkonsortiet Team Integrated att utveckla ett centralsjukhus med integrerad vårdcentral i finska Tavastehus.

Sweco har varit involverat i utvecklingsfasen av Ahvenisto-sjukhuset sedan 2018. Avtalet om att inleda genomförandefasen undertecknades den 29 januari 2021 och arbetet inleds i februari. Det totala ordervärdet för Sweco, inklusive utvecklingsfasen, är cirka 22 miljoner euro. 

”Jag är mycket nöjd att Sweco har fått möjlighet att vara delaktig i detta viktiga sjukhusprojekt i nästan tre år, ända från planering fram till att vi nu får fortsätta med genomförandefasen. Och med ett gott samarbete med vår kund och våra allianspartners”, säger Markku Varis, affärsområdeschef för Sweco Finland.

Alliansen fortsätter samarbetet även under genomförandefasen. Från Sweco ingår experter såsom arkitekter, byggnadsingenjörer, installationskonsulter och specialister inom funktionell formgivning, logistik och användarcentrerade lösningar.

Ahvenisto-sjukhuset kommer att erbjuda modern sjukvård med centralsjukhus och integrerad vårdcentral, samt underlätta samarbete mellan specialistvård, bassjukvård, socialt arbete, universitetssjukhus och privata tjänsteleverantörer. Den nya byggnaden omfattar en yta på 74 000 kvadratmeter och beräknas stå klar 2026. 

”Det är verkligen fantastiskt att vi efter den långa och utmanande utvecklingsfasen nu har en robust plan för det nya sjukhuset och att vi äntligen kan sätta spaden i jorden och börja bygga. Projektet säkerställer framtida specialistvård och akutvård för de boende i regionen”, säger Seppo Ranta, direktör för Centrala Tavastlands sjukhusdistrikt.