0 av 0 för ""

2023-06-26

Reading time: 5min

Ann-Louise Lökholm Klasson

Ann-Louise Lökholm Klasson

Vd Sweco Sverige

Grattis Göteborg, 400 år!

Som många av er vet var det egentligen den 4 juni 2021 som Göteborg fyllde 400 år, men pandemin satte stopp för firandet, som därför sker nu i sommar istället. Och självklart ska Göteborg firas! Förutom 400-årsjubileet firas flera av Göteborgs allra mest folkkära platser som fyller 100 år 2023. Liseberg, Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborg konsthall, Göteborgs Naturhistoriska Museum och Götaplatsen byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen 1923.

Historia och framtid förenas

Den som känner mig vet att Göteborg är hemma. Det är glass i hamnen, femkamp på Liseberg med familjen och förstås Swecos kontor på Skånegatan, där så många trevliga kollegor och så mycket kunskap ryms under ett och samma tak. När jag går runt i staden känner jag mig alltid glad och stolt över att vi på Sweco är en del av Göteborgs historia och även dess framtida utveckling. Vi har utformat Stenpirens resecentrum där färja, buss och spårväg möts och förenar staden med vattnet. Vi har projekterat de nya akvarierna på Sjöfartsmuseet Akvariet, som för övrigt firar hundra år i år, och vi har utformat det nya Kulturhuset i Bergsjön, ett av stadens jubileumsprojekt.

Men vi är också med och skapar Göteborgs framtid, till exempel genom att utforma framtidens vård på Sahlgrenska Life och Högsbo närsjukhus, genom att ta fram en genomförandestudie för en ny gång- och cykelbro över Göta älv och genom att hålla workshops för industriell symbios och skapa nya möjligheter inom cirkulär ekonomi för Göteborgs näringsliv. Tillsammans med våra kunder planerar vi för ett hållbart samhälle där människor kan bo, arbeta och utbilda sig, transportera sig, känna sig trygga och njuta av sina omgivningar.

Gammal stad blir ny

Om du kommer från Göteborg känner du säkert till att staden grundades år 1621 av Gustaf II Adolf. Men visste du också att det inte var den första staden vid Göta älvs mynning? I slutet av 1400-talet anlades Nya Lödöse som var en viktig handelsstad för Sverige. Efter att Göteborg tagit över allt mer som västkustens storstad minskade Nya Lödöses betydelse och blev i folkmun den ”gamle staden”. Men idag är den allt annat än gammal och bortglömd! Gamlestadens resecentrum, skapat av Swecos arkitekter, har blivit ett landmärke med ikoniska byggnader och på Gamlestads torg står numera Göteborgs första cykelparkeringshus som gör det möjligt för många vardagsmotionärer att cykla en del av sin pendlingssträcka. Staden utvecklas ständigt och platser får nya funktioner och betydelser. För oss på Sweco är det viktigt att den utvecklingen handlar om klimatsmarta, cirkulära och resilienta lösningar, sådana som framtidens invånare i Göteborg kan se tillbaka på och uppskatta även vid nästa jubileum.

Jubileum som katalysator

Du minns kanske att jag i början av detta inlägg nämnde att pandemin har försenat firandet? Det är faktiskt inte första gången som firandet av Göteborg har blivit försenat! Jubileumsutställningen som borde ha hållits 1921 för att fira att Göteborg fyllde 300 år blev också försenad, den gången av första världskriget, och fick därför hållas 1923. Men så blev det inte heller enbart en minnesutställning utan även en utställning för samtida konstindustri och export och ett år då många av stadens mest älskade platser och byggnader kom till.

Till min stora glädje bestämde sig Göteborgs Stad även denna gång för att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. Stadsutvecklingsprocessen som har pågått sedan 2009 har utgått från göteborgarnas egna idéer och har lett fram till jubileumssatsningarna som vi nu ser. Det är en stor förvandling som sker runt om i Göteborg, med projekt som Jubileumsparken – ett resultat av göteborgarnas önskemål om grönområden och att komma närmare vattnet – och Kulturhuset Bergsjön, där invånarna kan ta del av allt från musikprogram till samhällsinformation, hantverk, barnprogram, konst och utställningar.

Så: grattis Göteborg och tack för att vi får vara med och utveckla och utvecklas tillsammans med dig!

Läs mer om våra projekt i Göteborg här

Vill du också vara med och utforma framtidens Göteborg? Kika in på vår karriärsida!